BEZORGING OP DONDERDAG EN REGIONAAL VANAF €75,- GRATIS! Check uw postcode

Coq au vin stoofpot

Ingrediënten

  • 8 kippendijen met of zonder bot
  • 2 winterwortels
  • 3 stelen bleekselderij
  • 4 sjalotjes of 2 grote
  • 1,5 liter rode wijn (shiraz)
  • 4 stelen bladpeterselie
  • 2 takken rozemarijn
  • 2 takken tijm
  • Boter
  • Olijfolie
  • ± 50 gram bloem
  • Grof gemalen zwarte peperkorrels
  • Zout

Een typisch Frans boerengerecht is coq au vin. Oftewel kip met wijn en in dit geval rode wijn. 

De kracht van dit recept zit hem natuurlijk in de kwaliteit van de kip, maar ook zeker in het feit dat de kippendijen 24 uur van tevoren in de marinade staan. 

De kip kleurt dan mooi rood en dat is ook de bedoeling.

De wijn voorbereiden
Schenk de rode wijn in de pan en laat deze indampen tot ongeveer driekwart. Je krijgt hierdoor een zachtere volle smaak. Laat de wijn afkoelen.  

De groenten
Snij de groenten in grove stukken. Maak een boeketje van de verse kruiden door ze bij elkaar te binden met een stukje keukentouw. Bewaar wat bladpeterselie voor later. Bestrooi de kippendijen met grove peperkorrels uit de molen. Let op! Nu nog geen zout toevoegen. Pak een grote (soep)pan waar alle ingrediënten in kunnen. Vul deze eerst met de kippendijen, daarna het bosje kruiden, de groenten en nog wat extra peper voor de smaak. Schenk de afgekoelde rode wijn over het geheel en zet de pan koud weg om die marinade in te laten trekken. 

De volgende dag…
Haal de kip en groenten uit de pan en vang de wijn op. Deze kruidige wijn is straks de basis voor de coq au vin. Laat de kip uitlekken in een vergiet en hou de groenten apart. Ik beloof je: deze scheiding vormt later een goed huwelijk. Het bosje kruiden heb je niet meer nodig.

De kip bakken
Voeg nu het zout toe aan de kip. Doe het vooral op gevoel en gebruik zoveel je wil. Braad de kip rondom bruin in een grote braadpan. Haal de kippendijen uit de pan, en bak in het achtergebleven vet de groenten aan.Zet nu het vuur laag.Voeg de bloem toe en roer alles door. Geef nu de groenten beetje bij beetje wat wijn zodat er een heerlijke romige saus ontstaat. De wijn die overblijft bewaar je voor als er tussen het stoven door nog wat extra vocht nodig is. Zodra de saus op dikte is voeg je de kippendijen toe en laat je het stoven tot de kip uit elkaar valt. Dit zal maximaal een uur zijn. 

Garnering
Bak de spekjes krokant zonder vet in de pan. Haal ze uit de pan en bak in het achtergebleven vet de champignons mooi bruin. Zodra de kip gaar is voeg je de gebakken champignons en spekjes toe.

Tip!

Voor de garnering:
- bakje kastanjechampignons
- bakje gerookte spekjes
- wat extra bladpeterselie
- stokbrood

Meer recepten

De lekkerste kiprecepten voor jou op een rijtje

Copyright 2021 | De Marktpoelier | By Kop Digitaal
0