Ontbeen de kalkoendij
Rol hem op tot een rollade. Bind stevig op met keukentouw. Bestrooi vervolgens met het (kleur) zout en flink wat versgemalen peper. Wrijf het zout en de peper er goed in en leg een nacht weg in de koelkast.
Afspoelen van de Kalkoendij
Spoel de volgende dag de kalkoendij af onder de kraan en dep zeer goed droog.
Verwarmen van de barbecue
Bereid de barbecue voor met een hitteschild, zodat je indirect kunt garen en breng de temperatuur naar ongeveer 125 graden.
Smelt het vet in een Dutch Oven of een smeedijzeren pan op de barbecue.
Het nodige hak- en snijwerk
Voeg er de doormidden gesneden sjalot, de doormidden gesneden bol knoflook, de peper en de verse kruiden aan toe. Leg er de kalkoendij in en plaats terug op de barbecue.
Laat 6 uur langzaam garen en voeg tussendoor eventueel een paar een beetje geweekt rookhout toe aan de kooltjes. Laat de kalkoendij afkoelen in het vet en bewaar tot het moment van uitserveren.
Tip Deze bereiding is een basistechniek. De gekonfijte kalkoendij kan na de bereiding geplukt worden om bijvoorbeeld te verwerken tot pulled turkey, rillette, als basis voor een lauwwarme salade of rooster het lekker krokant op het vel en snijd in mooie plakken. Wijntip: Gérard Bertrand Domaine De Villemajou (540791) Biertip: Vedett extra wit (551674)